Pünkösd Info

Mikor lesz pünkösd?

galamb - pünkösd jelképei

Mikor lesz pünkösd? Ezt a kérdést minden évben legalább egyszer feltesszük, vagy nekünk teszik fel. Pünkösd ünnepe ugyanis a húsvéthoz hasonlóan mozgó ünnep. De nézzük is akkor, mikor lesz pünkösd az idén.

Mikor lesz pünkösd 2024-ben?

Mikor lesz pünkösd? Így számítjuk ki!

Azt, hogy mikor lesz pünkösd ünnepe, mindig az adott év húsvétjából tudjuk kiszámítani. Húsvétvasárnap utáni 7. vasárnap lesz pünkösd vasárnap, az azt követő hétfő pedig a pünkösdhétfő. Vagyis a húsvétot követő 50. nap lesz pünkösd (ebben a számításban húsvétvasárnap az 1. nap, pünkösdvasárnap pedig az 50.).

A pünkösd szó jelentése is kapcsolódik az ünnep időpontjához. A görög pentekoszté, ‘ötvenedik’ szóból eredeztethető a magyar pünkösd szó jelentése. Ugyanebből a görög szóból ered a pünkösd németül és a pünkösd angolul is.

Pünkösd időpontja

Pünkösd időpontjáról általánosságban annyi elmondható, hogy legkorábban május 10-én ünnepeljük pünkösd vasárnapot, pünkösd hétfőt pedig legkorábban május 11-én.

A legkésőbbi pünkösd vasárnap időpontja pedig június 13-ára esik, ebből következik, hogy pünkösd hétfő legkésőbb június 14-én lehetséges.

A pünkösd vasárnap és hétfő Magyarországon 2024-ben is munkaszüneti napok.

Kellemes ünnepeket!

Forrás: lexikon.katolikus.hu

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük