Pünkösd Info

Minek az ünnepe a kereszténységben a pünkösd

Templomi ablak - szentlélek, apostolok

Húsvét és karácsony után pünkösd a 3. legjelentősebb ünnep a kereszténységben. De miért ilyen fontos? Mi is pontosan pünkösd, mit ünneplünk ilyenkor? Minek az ünnepe a kereszténységben pünkösd?

Pünkösdkor három fontos esemény történt: a Szentlélek eljövetele, az egyház születésnapja valamint ekkor vette kezdetét az egész világra kiterjedő missziós munka.

A Szentlélek eljövetele

Jézus halálát és feltámadását követő pünkösdkor az apostolok, Máris és a főbb tanítványok mind összegyűltek, hogy együtt ünnepeljenek. Erről a Lukács által írt Apostolok cselekedeteiben olvashatunk:

”Amikor elérkezett pünkösd napja, ugyanazon a helyen mindnyájan együtt voltak. Egyszerre olyan zúgás támadt az égből, mintha csak heves szélvész közeledett volna, és egészen betöltötte a házat, ahol ültek. Majd lángnyelvek jelentek meg nekik szétoszolva, és leereszkedtek mindegyikükre. Mindannyiukat eltöltötte a Szentlélek, és különböző nyelveken kezdtek beszélni, úgy, ahogy a Lélek szólásra indította őket. Ez idő tájt vallásos férfiak tartózkodtak Jeruzsálemben, az ég alatt minden népből. Amikor ez a zúgás támadt, nagy tömeg verődött össze. Nagy volt a megdöbbenés, mert mindenki a saját nyelvén hallotta, amint beszéltek.” (ApCsel 2,1-6.)

Az Egyház születésnapja

A Szentlélek hatására tehát Jézus tanítványai különféle nyelveken kezdtek el beszélni (ezt nevezik a kereszténységben nyelvek adományának vagy másképpen glosszolália). Az odasereglett emberek mind a saját nyelvén hallotta, ahogy az apostolok az evangéliumot hirdették.

Ezzel a csodával Isten nem a nyelvek különbözőségét semmisítette meg, hanem a különböző nyelvű embereket egyesítette a közös hit megvallásában. Így született meg pünkösdkor az első katolikus, vagyis egyetemes egyház.

Forrás: hittansuli.hu – ellenőrizve: 2019. május 23.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük