Pünkösd Info

Miről szól pünkösd ünnepe?

Biblia

Pünkösd ünnepe a kereszténység 3. legfontosabb ünnepe húsvét és karácsony után. 1992 óta Magyarországon a pünkösdöt hosszú hétvégével ünnepeljük, ekkor lett munkaszüneti nap a pünkösd vasárnap mellett a pünkösd hétfő is. De miről is szól pünkösd ünnepe? Mit ünneplünk pünkösdkor?

Pünkösd ünnepe a zsidóságban

Már az Ószövetségben előkerül ez az ünnepkör, amit a húsvét utáni 50. napon ültek meg. Zarándokünnep volt, amikor Izrael népének meg kellett jelennie az Úr (Jahve) színe előtt.

Neve a korral változott, először aratási ünnepként, első termés ünnepeként, majd a hetek ünnepeként (7 héttel a kovásztalan kenyér, – később húsvét – ünnepe után ülték) említik az Ószövetségben. Később az ötvenedik nap ünnepe lett. A magyar pünkösd szavunk eredete is ehhez köthető, a görög pentekoszté, vagyis ‘ötvenedik’ szóból.

Az első időkben pünkösd ünnepe örömünnep volt, melyen hálát adtak Jahvénak a búzatermésért. Jézus korában aztán ezt összekapcsolták a törvényadás ünnepével, a mózesi törvények átadásának emléknapja lett.

Pünkösd ünnepe a kereszténységben

Az újszövetségi pünkösd ünnepéről a Lukács apostol által lejegyzett Apostolok cselekedeteiben találunk leírást:

”Amikor elérkezett pünkösd napja, ugyanazon a helyen mindnyájan együtt voltak. Egyszerre olyan zúgás támadt az égből, mintha csak heves szélvész közeledett volna, és egészen betöltötte a házat, ahol ültek. Majd lángnyelvek jelentek meg nekik szétoszolva, és leereszkedtek mindegyikükre. Mindannyiukat eltöltötte a Szentlélek, és különböző nyelveken kezdtek beszélni, úgy, ahogy a Lélek szólásra indította őket.” (ApCsel 2,1-4.)

Jézus halála és feltámadása után tanítványai együtt ülték meg pünkösd ünnepét. Hirtelen szélzúgás támadt és a Szentlélek lángnyelvek formájában eltöltötte őket. A Biblia (Apostolok cselekedetei leírása alapján) szerint ekkor különféle nyelveken kezdtek el beszélni az apostolok, így az összesereglett zarándokok mind a saját anyanyelvükön hallották szólni a őket.

Az apostolok mindenkinek a saját nyelvén hirdették az evangéliumot. Péter apostol is köztük volt, akinek hatására sokan megtértek a jelenlévők közül, belőlük alakult meg az első keresztény gyülekezet.

Pünkösd ünnepe a kereszténységben tehát a Szentlélek eljövetelének ünnepe, és egyben az Egyház születésnapja is.

Forrás: lexikon.katolikus.hu

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük