Pünkösd Info

Rántott csirkemell

Pünkösdi rántott csirkemell

A rántott csirkemell az az étel, amit szuperegyszerű elkészíteni – még akkor is, ha elsőre talán kicsit maszatosnak tűnik – és mindenki szereti. A jól elkészített rántott csirkemell külseje ropogós, belül pedig a hús puha, omlós marad.

De hogyan lesz ilyen, azaz tökéletes a rántott csirkemell és marad közben tiszta a konyha? Nézzük, hogyan készítsd el otthon, egyszerűen ezt az ételt! Bemutatom azt a pár trükköt, amivel mindig tökéletes lesz, és a leggyakoribb hibákat a rántott csirkemell készítésekor.

És hogy mitől lesz pünkösdi? Hát attól, hogy pünkösdkor készítjük el. 😀 A viccet félre téve, pünkösdkor tényleg szokás rántott csirkemellet készíteni, főleg friss zöldségekkel.

Rántott csirkemell – hozzávalók

 • 60 dkg csirkemell
 • kb. 5 dkg liszt
 • kb. 15 dkg prézli (zsemlemorzsa)
 • 2-3 tojás
 • Bors
 • Szerecsendió

I. A csirkemell előkészítése

 1. Először is tisztítsd meg a csirkemelleket. Vágd le róluk a zsírosabb részeket. Ha szükséges mosd meg, és papírtörlővel vagy konyharuhával itasd le róluk a vizet.
 2. Szeleteld fel a csirkemellet hosszában – vagyis a melleket a vágódeszkára lefektetve, vízszintesen húzd a kést. A csirkemell méretétől és a szeletelés módjától függően 3-4 szelet jön ki egy fél csirkemellből.
 3. Klopfold ki a csirkemelleket a kívánt vastagságúra.
 4. Rántott csirkemell készítése

 5. Sózd és borsozd a húst, illetve reszelj rá egy kevés szerecsendiót.
 6. Rántott csirkemell készítése

II. A csirkemell panírozása vagy bundázása

 1. A panírozáshoz készíts elő két lapos- és egy mélytányért. Az elsőbe tegyél lisztet – kb. 5 dkg liszt kell 60 dkg csirkemellhez. A másodikba üss bele 2-3 tojást, és verd fel lazán. A harmadikba pedig kb. 15 dkg prézlit.
 2. Rántott csirkemell készítése

 3. Először forgasd bele a lisztbe a csirkemelleket, egyszerre egyet. Ügyelj rá, hogy mindenhol jól belepje a liszt. Én ezt kézzel csinálom, és nem ragad rá a kezemre, lásd majd a további pontokat!
 4. A lisztből szintén kézzel tedd át a tojásba. Itt használj egy villát, és a csirkemellbe szúrva fordítsd azt meg. Addig fordítsd meg a villával, amíg a tojás teljesen be nem fedi a lisztet. A kis buborékok se maradjanak ott, amiket az elején esetleg láthatsz.
 5. A tojásból a villát beleszúrva tedd át a húst a prézlibe. A villát tedd vissza a tojásba, és a tányérban lévő prézlit a kezeddel szórd rá a tetejére, hogy mindenhol befedje. Fordítsd meg, és ismét figyelj arra, hogy teljesen betakarja a bunda, a széleit is.
 6. Az így bepanírozott hússzeleteket teheted akár a prézlis tányér szélére, akár egy külön tányérra. Az én tapasztalatom szerint jót tesz neki, ha egy kicsit áll (csak 5-10 perc elég), és megkeményedik rajta a bunda még nyersen. Ilyenkor kevésbé sérülékeny sütéskor, és ropogósabbra sül.
 7. Ezen a ponton akár le is fagyaszthatod a bepanírozott csirkemelleket, a mélyhűtőben hónapokig is elállnak. Tökéletesek lesznek utána, ha egy műanyag fóliába úgy csomagolod őket, hogy a fóliára teszel egy bepanírozott csirkemellet, utána ráhajtasz egy réteg fóliát, ismét csirkemellet, ismét fóliát stb. Így egyrészt nem ragadnak össze, nem jön le a panír, másrészt pedig később akár egy-egy szeletet is könnyen kivehetsz anélkül, hogy az egészet ki kellene olvasztanod.

III. A rántott csirkemell sütése

 1. Ehhez egy mélyebb serpenyőben vagy olajsütőben forrósíts olajat 170-180 fokra.
 2. Tegyél a forró olajba 2-3-4 darab csirkemellet. Ez függ az edény és a csirkemellek méretétől. Az a lényeg, hogy ne legyenek zsúfoltan, legyen helyük szabadon az edényben.
 3. Rántott csirkemell készítése

 4. Ne piszkáld a csirkemelleket. Ha ilyenkor forgatod őket, akkor könnyen megsérted a panírt, és akkor nem lesz tökéletes.
 5. A rántott csirkemell sütési ideje kb. 4-6 perc. Érdemes 2-3 perc után egyszer megfordítani, bár ha elég sok az olaj, akkor tulajdonképpen enélkül is átsül. Akkor jó, ha a panír egyenletesen barnás, a csirkemell pedig belül átsült.
 6. Rántott csirkemell készítése

 7. Vedd ki a rántott csirkemelleket az olajból, még az edény fölött lecsöpögtetve, és tedd őket vagy egy tányérra, vagy egy rácsra. Esetleg egy konyhai papírtörlőre, de akkor na hagyd rajta sokáig, mert könnyen ráragad a panírra, és elveszíti a ropogósságát.
 8. Ha sok rántott csirkemellet készítesz, akkor 90-100 fokra melegített sütőben tartsd melegen azt, ami már kész van, amíg a maradékot sütöd.

A rántott csirkemell felszolgálása

A rántott csirkemell klasszikus, elmaradhatatlan szinte bármilyen családi, baráti menüből, de megállja a helyét akár nagyobb rendezvényeken, vagy ha egymagadban vacsorázol is.

Lehetőleg melegen, frissen szolgáld fel, olyan körettel, amit a vendégek szeretnek. Hagyományosan krumpli-rizs bármilyen formájával szokás fogyasztani, de kiválóan illik hozzá bármilyen saláta, legyen akár ecetes, akár friss.

A rántott csirkemell kiváló hidegen is. Akár mint főétel, akár pl. egy szendvicsbe csomagolva. És mint minden rántott ételnek, a majonéz és a citromkarika a rántott csirkemellnek is kiváló kísérője!

Pünkösdi rántott csirkemell

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük