Pünkösd Info

Tudod mi a pünkösd?

Gondolkodó gyerek

Bizonyára sokan láttunk már olyan tévés felvételeket, amikor valamilyen munkaszüneti napon megkérdezik az utca emberét: tudják-e mit ünneplünk ma. Legtöbbször a mulatságos válaszokat vágják össze, így jót derülhetünk rajta. De mi lenne, ha tőlünk kérdeznének? Tudnánk, mi a pünkösd? Mit ünneplünk ilyenkor?

Pünkösd ünnepéről is készült ilyen felvétel, nézd meg az alábbi videóban:

Hogy ne kerüljünk kínos szituációba, nézzük meg röviden, mi a pünkösd, mit ünneplünk pünkösd napján.

Mi a pünkösd?

Jézus feltámadása után újra megígérte, hogy elküldi a Szentlelket az emberek közé. Ennek beteljesülése történt meg pünkösdkor.

Jézus tanítványai, az apostolok mind együtt voltak pünkösd napján. Erről így olvashatunk a Lukács által lejegyzett Apostolok cselekedeteiben:

”Amikor elérkezett pünkösd napja, ugyanazon a helyen mindnyájan együtt voltak. Egyszerre olyan zúgás támadt az égből, mintha csak heves szélvész közeledett volna, és egészen betöltötte a házat, ahol ültek. Majd lángnyelvek jelentek meg nekik szétoszolva, és leereszkedtek mindegyikükre. Mindannyiukat eltöltötte a Szentlélek, és különböző nyelveken kezdtek beszélni, úgy, ahogy a Lélek szólásra indította őket.” (ApCsel 2,1-4.)

A közben köréjük sereglett, különböző nyelven beszélő emberek tömege mind a saját nyelvén hallotta az apostolok tanítását, így minden ott lévő részese volt a csodának. Ekkortól beszélünk az első keresztényekről és ezért tartják pünkösdöt az Egyház születésnapjának.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük