Pünkösd Info

Pünkösd eredete

Pünkösd apostolok

Pünkösd ünnepét már időszámításunk előtt is megtartották, igaz, akkor még más jelentéssel bírt az emberek számára. Pünkösd eredete, pünkösd ünnepe régen és ma.

Pünkösd eredete: régmúlt

Már az Ószövetségben előkerül ez az ünnepkör, amit a húsvét utáni 50. napon ültek meg. Zarándokünnep volt, amikor Izrael népének meg kellett jelennie az Úr (Jahve) színe előtt.

Neve a korral változott, először aratási ünnepként, első termés ünnepeként, majd a hetek ünnepeként (7 héttel a kovásztalan kenyér, – később húsvét – ünnepe után ülték) említik az Ószövetségben. Később az ötvenedik nap ünnepe lett. A magyar pünkösd szavunk eredete is ehhez köthető, a görög pentekoszté, vagyis ‘ötvenedik’ szóból.

Az első időkben pünkösd ünnepe örömünnep volt, melyen hálát adtak Jahvénak a búzatermésért. Jézus korában aztán ezt összekapcsolták a törvényadás ünnepével, a mózesi törvények átadásának emléknapja lett.

Pünkösd eredete: Jézus első tanítványainak idejéből

Jézus halála és feltámadása után tanítványai együtt ülték meg pünkösd ünnepét. Hirtelen szélzúgás támadt és a Szentlélek lángnyelvek formájában eltöltötte őket. A Biblia (Apostolok cselekedetei leírása alapján) szerint ekkor különféle nyelveken kezdtek el beszélni az apostolok, így az összesereglett zarándokok mind a saját anyanyelvükön hallották szólni a őket.

Az apostolok mindenkinek a saját nyelvén hirdették az evangéliumot. Péter apostol is köztük volt, akinek hatására sokan megtértek a jelenlévők közül, belőlük alakult meg az első keresztény gyülekezet.

A Bibliában így olvashatunk pünkösd eredetéről a Lukács apostol által lejegyzett Apostolok cselekedeteiben:

”Amikor elérkezett pünkösd napja, ugyanazon a helyen mindnyájan együtt voltak. Egyszerre olyan zúgás támadt az égből, mintha csak heves szélvész közeledett volna, és egészen betöltötte a házat, ahol ültek. Majd lángnyelvek jelentek meg nekik szétoszolva, és leereszkedtek mindegyikükre. Mindannyiukat eltöltötte a Szentlélek, és különböző nyelveken kezdtek beszélni, úgy, ahogy a Lélek szólásra indította őket.” (ApCsel 2,1-4.)

Pünkösd eredete a kereszténységben tehát ide vezethető vissza. Pünkösdkor a Szentlélek eljövetelét ünnepeljük, ami egyben az Egyház születésnapja is.

Forrás: lexikon.katolikus.hu

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük