Pünkösd Info

A templomi pad múltja és jelene

Templomi pad múltja jelene

A mai, modern templomok már nyomokban sem emlékeztetnek bennünket a középkor kőből készült robosztus templomaira. Nem csak a templomok külseje változott meg, de a belső terük is nagy átalakuláson ment keresztül. És ma már nem csak prédikációkat és istentiszteleteket tartanak a templomokban, hanem a templom ma már helyet ad esküvőknek, temetéseknek, keresztelőknek és egyéb, más eseményeknek.

Az egyház megalapításának ünnepén is elegánsan, kényelmesen

 

Amikor azt hallja egy magyar ember, hogy Pünkösd, akkor a többségnek a csíksomlyói búcsú jut az eszébe, amely az összmagyarság legjelentősebb vallási és nemzeti ünnepségei közé tartozik. Pünkösd napját, azaz a Szentlélek eljövetelét és az egyház megalapításának ünnepét nem ünnepelheti mindenki Csíksomlyón. Sokan a lakhelyeinken található templomainkban ünnepeljük a keresztény egyház születésnapját, és mint egy-egy családi ünnepségen, a templomban is szeretnénk kényelmesen ülni és zavartalanul átszellemülni. Ezért a hívek mindig örömmel fogadják, ha a régi, kemény és kényelmetlen padokat, újakra cserélik. Hiszen valljuk be, mindenki fejében többször megfordult már az a kérdés, hogy tudtak az elődeink órákon keresztül, szinte mozdulatlanul ülni ezeken a padokon egy-egy nagy egyházi ünnepen, például Pünkösdkor.
Egy templom nem csak akkor nyeri el az emberek tetszését, ha kívülről és belülről is impozáns, hanem ma már alapvető követelmény a kényelem is. A komfort a templomi székekre és padokra is vonatkozik, azonban a templomokban nem mindig voltak ilyen ülőalkalmatosságok.

A templomi pad rövid története a középkortól, napjainkig

 

A templomi padok csak a középkor végén jelentek meg. Korábban a hívők többnyire álltak, vagy térdeltek. A templomi padok először kőből készültek, mindenféle kényelmet nélkülözve, hiszen se háttámlájuk, se karfájuk nem volt és kényelmes üléspárna sem volt azokon. A kőpadok kezdetben a templom hátsó részében, a falnak támasztva kaptak helyet, és elsősorban az idősebb, betegebb emberek számára voltak fenntartva.

Később ugyan megjelentek a fából készült templomi padok is, de a 17. századtól, az 1800-as évek közepéig csakis az ülhetett le ezen a szent helyen, akinek a társadalmi rangja azt megengedte. A tehetősebbek a szószékhez közelebbi padokat bérelhették, míg a szegényebbek a hátsó sorokban üldögélhettek a szent mise alatt.

Voltaképpen ezekben az időkben a templomi padok magántulajdonban voltak és nem is lehetett arra számítani, hogy egy-egy tehetősebb család templomi ülőhelye felszabadul, mert ezek a padok mintegy generációról-generációra öröklődtek.

A változás ezen a téren akkor következett be, amikor a misék egyre hosszabbak lettek és az emberek fellázadtak az ellen, hogy több órán keresztül álldogáljanak a pap szónoklatát hallgatva. Ekkortól, azaz az 1800-as évek közepétől, megjelentek az úgynevezett szabad padok, amelyeket már nem kellett előre lefoglalni, nem kellett értük fizetni és bárki szabadon leülhetett azokra.

A templomi padok gyártása

 

A templomi padra tehát igény volt a kevésbé tehetős emberek részéről, így manufaktúrák alakultak, amelyek elkezdték a templomi padokat gyártani. Régebben, a szerszámok korlátozottsága miatt, több hónapot is igénybe vett a padok gyártása, napjainkban azonban a technikai fejlődésnek köszönhetően, sokkal gyorsabb egy-egy pad elkészítése, gyártása.

A régebbi időkben sem csak egyszerű padokat gyártottak, hanem szépséges motívumokkal ellátott padok is készültek. Természetesen ma is gyártanak egyszerű, minimalista és cirádás, díszítő elemekkel ellátott padokat is.

Templomi pad

A mai, modern templom belső tere és ülőalkalmatosságai

 

A templomi padok bevezetésével az emberek is elégedettek lettek. A hagyományos templomi padokra végre leülhettek és ülve tudták végighallgatni a misét. Azonban, ezeknek a padoknak hátránya is volt, ezek sem bizonyultak valami kényelmesnek.

A hagyományos templomi padok hátrányai: a padok mozgathatóságának hiánya, nem párnázottak, hiányzik a karfájuk, nagy helyet foglaltak el, kényelmetlen rajtuk ülni.

Az embereknek tovább módosultak az igényeik, ezért a templomi padokon is változtatni kellett. Így jutunk el az ergonomikusabb, kényelmesebb templomi székekhez és padokhoz, amelyek praktikus kiegészítőkkel is el vannak látva. Ezek a modern templomi padok nem csak a miséken tesznek jó szolgálatot, hanem az esküvőkön és az egyéb, templomban rendezett eseményeken is.

A korszerű padok a templomok hangulatát is fokozzák, hiszen elegánsak és színesek. A padok nem csupán szétszerelhetők, de egymásra is rakhatók, illetve a templom belső átrendezését is lehetővé teszik, hiszen könnyen mozgathatók. A templomi padok gyártója ezeket a jellemzőket és szempontokat is figyelembe veszi.

Nem csak a templomi padok, hanem a templomi és esküvői székek is haladtak a korral. A székek sajátossága, hogy egy sorba kapcsolhatók, kényelmesek és egymásra helyezhetők. Ez utóbbi jellemző nagyon előnyös, hiszen ily módon a székek kevesebb helyet foglalnak el és könnyebb, egyszerűbb a tárolásuk is.

A templomok berendezése tehát hosszú utat tett meg, míg eljutott a mai formájáig. Az, hogy milyen ülőalkalmatosság van egy-egy templomban, meghatározza az ott átélt lelki élményeket. Az ideális ülőhely kényelmes, könnyen mozgatható és tartós. Ez is alapvető követelmény az üzemeltetők részéről, hiszen ezek az apró momentumok is fokozzák a templomban átélt érzéseket.

(X)

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük