Pünkösd Info

Pünkösd: mit ünneplünk?

Pünkösd szentlélek

A pünkösd a kereszténység egyik főünnepe, pünkösd vasárnap és pünkösd hétfő ezért munkaszüneti napok Magyarországon. Mivel a hét két fix napján (vasárnap és hétfőn) ünnepeljük, ilyenkor mindig van egy hosszú hétvégénk, így nemcsak a keresztények számára kedvelt ünnep a pünkösd. Mit ünneplünk ilyenkor? Olvass tovább!

Pünkösd: mit ünneplünk a kereszténységben?

Pünkösd a Szentlélek eljövetelének ünnepe a kereszténységben, egyben az Egyház születésnapja is.

A pünkösd eredetileg a zsidóság egyik ünnepe volt, az új kenyér ünnepe, amikor hálát adtak Jahvenak (Istennek) a búzatermésért. Erre az ünnepre gyűltek össze Jézus tanítványai, az apostolok, amikor szélzúgás támadt és a Szentlélek lángnyelvek formájában eltöltötte őket. A Biblia szerint ekkor különféle nyelveken kezdtek el beszélni az apostolok, így az összesereglett zarándokok mind a saját anyanyelvükön hallották szólni a őket.

Mikor van pünkösd?

Az, hogy egy évben mikor van pünkösd, mindig változó, ezért vándorló ünnepnek is nevezik, ahogy a húsvétot. Minden évben húsvéttól számítjuk az időpontját. A húsvét utáni 7. vasárnap lesz pünkösd vasárnap, az utána következő hétfő pedig a pünkösd hétfő.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük